Achterhoekse scholen doen mee aan onderzoek Wageningen URAchterhoekse middelbare scholen Houtkamp College in Doetinchem en Schaersvoorde in Aalten doen mee aan het landelijke onderzoek! Afgelopen week is promovenda van de WUR, Anouk Mesch, bij de scholen langs geweest.
Fors minder gebruik chemische gewasbescherming met robuuste aardappelrassenBelangrijkste conclusie van afstudeerder Reindert Braam van Van Hall Larenstein: Robuuste aardappelrassen kunnen meer dan 50% inzet van chemische gewasbescherming besparen.
Aftermovie Masterclass Achterhoekse CharcuterieDeze masterclass werd georganiseerd in het kader van de Week van de Slager. Nationaal specialist in worst- en vleeswaren Paul van Trigt en kampioenslager Van Broekhuizen deelden hun vakkennis en ervaring met de deelnemers.
OPENING Achterhoeks Aspergeseizoen bij STAMPIJ in DoetinchemTer ere van de opening van het restaurant en de opening van het seizoen worden de hapjes zaterdag 15 april uitgedeeld in het centrum van Doetinchem.
Volop kansen voor graan in de Achterhoek voor bier, brood, borrel en ook veevoerVerschillende mogelijkheden zijn besproken hoe Achterhoeks graan in het landschap onderdeel wordt van een verdienmodel voor boer en alle ketenschakels. Zo werken we toe naar meer graan in ons landschap!
Saxion studenten aan de slag met communicatie over bodemgesteldheid in de AchterhoekDaar zijn we dan! Een nieuw team aan studenten, van Saxion University of Applied Sciences, die de Smaakacademie Achterhoek gaat helpen voor de module Smart Solutions. In een periode van vijf maanden wordt er een onderzoek verricht naar het communiceren over de Achterhoekse bodemgesteldheid.
De toekomstige chefkoks van het Graafschap College gingen aan de slag met Smaakacademie Foodchallenge 3; minder vlees, en meer plantaardig en beter vlees.
Puur Achterhoeks graan vierde op Mondial du Pain 2023Het Nederlandse BoulangerieTeam is aanwezig op the best of Mondial du Pain in Tokio mét Achterhoeks graan.
Student Janne Peelen speelt met haar pizzaroute in op kansen in de AchterhoekSaxion student Janne Peelen heeft in opdracht van Smaakacademie Achterhoek een arrangement ontwikkelt dat de Oude IJselstreek aantrekkelijker maakt. Het resultaat is een pizzaroute waarbij bezoekers ingrediënten verzamelen bij Achterhoekse ondernemers. Ondertussen luisteren én zien ze het verhaal van het landschap in de Oude IJsselstreek. De route sluit af met een workshop pizza bakken. Door deze beleving worden er meer bezoekers getrokken naar de gemeente. En zeg nou zelf, het hoeft niet van ver te komen om lekker te zijn!
Foodhackaton: Ontwikkeling van Achterhoekse innovatieve gehaktbal en burger! Ben jij een professional, docent of leerling en denk je graag mee over verbetering van deze recepturen? Meld je dan nu aan.
Masterclass: Achterhoeks bier van Achterhoeks gerstSchrijf je nu in en kom in contact met de experts, ontvang een Puur Achterhoeks bierpakket en denk mee over vervolgstappen naar meer graan in ons landschap als verdienmodel.
Masterclass: Puur Achterhoekse Charcuterie Geschikt voor professionals, varkenshouders, docenten, leerlingen en liefhebbers. Hongerig naar meer? Meld je dan aan.
Foodhackaton: patatje met, zonder of een beetje? Wat betekent dit voor de aardappelteler, afzet en hoe smaken deze aardappelen en wat zijn de (commerciële) mogelijkheden voor afzet? Geschikt voor telers, aardappelverkooppunten, docenten en leerlingen.
Studenten Saxion leveren commerciële inspiratie voor graanverhaal bij restaurant de Heikamp en Graafschap College De studenten hebben uitgebreid kennis opgedaan over het complexe bodem- en graanverhaal. Ze hebben dit weten om te zetten in een herkenbaar, springlevend en smakelijke verhaal. Praktisch toepasbaar in het restaurant en aantrekkelijk voor gast én ondernemer. Mooie inspiratie om de pracht van Achterhoek Food te delen met de gast.
Leermeesterdag Graafschap College: Minder én Beter Vlees Weer een bestaande onderwijsactiviteit benut met Achterhoek Food! In samenwerking met Smaakacademie Achterhoek organiseerde het Graafschap College (ROC) haar jaarlijkse Leermeesterdag. Op 23 januari werden maar liefst 70 (!) huidige en toekomstige horecamedewerkers en ondernemers geïnspireerd
Afstudeeronderzoek Anne NieuwenhuisAnne studeert af bij de Smaakacademie Achterhoek voor haar studie 'Voeding en Voorlichting' aan het Zone.College. Ze gaat aan de slag met de ontwikkeling van de Product-Wijzer.
De challenges van wereldse kazen uit de Achterhoek, duurzamere veehouderij uit eigen regio en de vele toepassingenIn het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond.
De challenges van minder én beter vlees: hybrideproducten, duurzamere vleesketensIn het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond.
De challenge naar meer plantaardig voedsel en eiwitten uit Achterhoekse peulvruchten en pitten In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond.