Leerlingen Graafschap College leren over biologische groente uit de Achterhoek

Leerlingen van de horecaopleiding van het Graafschap College hebben vorige week een nieuwe e-learning gevolgd over biologische groente. Dit thema is onlangs toegevoegd aan het lespakket Achterhoek Food, dat speciaal is ontwikkeld voor het horecaonderwijs in de Achterhoek. De nieuwe module is ontwikkeld in samenwerking met de biologische tuinderij Klein Broekhuizen in Wehl.

Het nieuwe thema binnen het lespakket draait om het telen van biologische groente. Klein Broekhuizen teelt volledig biologisch. De ideale ondernemer om centraal te zetten dus. Wilma Kraaij van Klein Broekhuizen: “In de e-learning vertellen we wat biologisch telen precies inhoudt. We werkten hier graag aan mee, omdat we het belangrijk vinden dat de volgende generatie koks meer over groente leert. In veel restaurants krijgt vlees en de herkomst daarvan veel aandacht, dat geldt voor groente veel minder. Daarnaast willen we studenten meer vertellen over het belang van biologisch telen voor de leefomgeving.”

Studenten zijn positief
Melissa Dorland, docent Achterhoek Food op het Graafschap College, is enthousiast over de e-learning: “Het zorgt echt voor een verbinding tussen theorie en praktijk. Ik combineer de e-learning graag met gastlessen en zorg dat er iets te zien en te proeven is. In onze keuken gebruiken we de groente van Klein Broekhuizen, dat maakt het extra leuk om meer te leren over de herkomst en de manier van telen. Onze studenten zijn er erg positief over. Een reactie die ik regelmatig hoor is: ‘Nu weet ik waar het vandaan komt en waar ik het kan halen, in plaats van in de supermarkt of bij de groothandel’. Ik vind het belangrijk dat ze weten waar ze producten vandaan kunnen halen in hun eigen regio en hoe ze er mee kunnen werken. Zo doen ze meer kennis op over wat er allemaal te krijgen is in de seizoenen.”

Inspiratie uit eigen regio

Het lespakket Achterhoek Food is ontwikkeld door Smaakacademie Achterhoek, het Graafschap College en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), mede mogelijk gemaakt door een subsidie van LEADER. Het doel van het lespakket is om de kennis over duurzaamheid in de koksopleidingen te vergroten, door inspiratie te halen uit toonaangevende personen in de regio. Achterhoekse ondernemers staan als voorbeelden van duurzaam leiderschap centraal. Zij vertellen in magazines en filmlessen hun inspirerende verhaal over duurzaam ondernemen, korte ketens en gezonder voedsel in de Achterhoek. De e-learning is terug te vinden op het grootste online leerplatform van de horeca, SVH Horecatalent, waar veel horecaopleidingen in Nederland mee werken.