Smaakacademie Achterhoek wil de kampioensbroden in de Achterhoek!
Op Maandag 20 juni werd deze Masterclass gehouden op het Graafschap College te Doetinchem. Bakkers, docenten, leerlingen en horecaondernemers namen hieraan deel. Ze kregen de details te horen van het Nederlandse Boulangerie Team dat tweede werd op het wereldkampioenschap brood bakken dit voorjaar in Parijs met graan uit de Achterhoek. De deelnemers kregen na afloop een doe- het-zelf-pakket mee naar huis met het recept en het meel voor het Rode Emmer Brood om zelf aan de slag te gaan. Momenteel is dit kampioensbrood nog nergens te verkrijgen. Zodra dit het geval is, laten we het weten!
Broodartiest Hans Som en Gerrit Huckriede (werkzaam bij Bakkerij Nollen in Hengevelde) vertelden én demonstreerden hoe deze zilverwinnende broden gemaakt worden met Achterhoekse tarwe en Rode Emmer. Elke Achterhoeker kan zo ook genieten van dit Puur Achterhoekse Kampioensbrood in restaurants of bij de bakker in het dorp.
Vol passie vertelden Hans en Gerrit over hun ervaringen tijdens de Coupe de Monde de la Boulangerie (WK Broodbakken). ”Het was ontzettend gaaf” aldus Gerrit, een jonge gedreven bakker. Zijn doel is om uiteindelijk goud te winnen tijdens dit wereldkampioenschap. De opdracht voor dit jaar was om oude granen te gebruiken. Zo kwam het Boulangerie team uit bij Rode Emmer. “Een geweldig graan dat een mooie donkere kleur geeft aan het brood met een overheerlijke korst! ” meldt Hans Som. Hij liet de deelnemers de diverse stadia van het deeg het zien, voelen en proeven. Ook werden alle ingrediënten besproken en de zelfgekweekte desem. Natuurlijk werd het afgebakken eindresultaat ook geproefd. Er werd gestrooid met veel tips & tricks. Som gaf aan dat hij graag zijn kennis deelt, juist dan kom je verder: ”je mag alles van me weten, behalve mijn pincode” aldus Som.
Deze sessie was een pleidooi voor desembrood met pure ingrediënten en geen kunstmatige toevoegingsmiddelen. Het is een uitdagend soort brood, waar meer tijd in gaat zitten dan andere broden en vergt wat oefening. Om desembrood en broden van regionale granen te verkopen, is het belangrijk om het verhaal erachter te vertellen. Dit blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk, het personeel moet goed geïnformeerd zijn en klanten moeten geprikkeld worden om te proberen. Een tip van Hans Som was om klanten vooral te laten proeven.
Daarnaast legden graantelers Jan en Ingrid Steverink uit, wat er zoal komt kijken om graan te telen voor de wereldtop in bakkwaliteit. Goede ingrediënten zijn de basis voor een goed brood, maar een gezonde bodem is dé basis voor ingrediënten van uitstekende kwaliteit. Diverse aanwezigen werden uitgenodigd voor een graanwandeling in de Slaege, zodat men met eigen ogen kan zien hoe dit graan van wereldklasse geteeld wordt. Graanwandelingen zijn open voor iedereen, voor meer informatie klik hier.
Het doel van Smaakacademie Achterhoek is om dit kampioensbrood in de Achterhoekse schappen te leggen en op menukaarten te zetten. Wellicht binnenkort verkrijgbaar bij onderstaande deelnemers aan deze Masterclass(?):
-
Leerlingrestaurant Staring College
-
Leerlingrestaurant Graafschap College
-
Bakkerij Schreuder
-
De Biertafel
-
Jos de Bakker
-
Bakkerij ten Have
-
Bakkerij Kaspers
Voor een fotoverslag in filmvorm verwijzen wij naar onze YouTube pagina.