Leerlingen duiken lokale voedselketen in

Twee groepjes havo 4-leerlingen van het Houtkamp College zijn voor het vak Technasium de Achterhoekse voedselketen ingedoken. Ze ontdekten wat er komt kijken bij het maken van een product: waar komen de ingrediënten vandaan, wat groeit er in het seizoen, welke schakels zitten er nog vóór het eindproduct en hoe wordt dat eindproduct gemaakt?

Eiwitrijke reststroom
Het ene groepje hield zich bezig met het bedenken van een product waarin gerstebaardjes verwerkt worden. Leerlingen van het Zone.College werkten aan dezelfde opdracht. Gerstebaardjes vormen de eiwitrijke reststroom die overblijft bij het vermouten van graan tot mout. Mout is een ingrediënt voor bier. De leerlingen brachten een bezoek aan Vloermouterij Masterveld om meer te weten te komen over gerstebaardjes. Dit is de enige vloermouterij in Nederland die ook nog eens werkt met regionaal gerst. Ze zijn gewoon te vinden in Winterswijk. Het eindproduct van de leerlingen werd gerstebaardjes-cupcakes. Het zijn cupcakes met een heel karakteristieke smaak, met gerstebaardjes als een van de hoofdingrediënten. Zie hieronder de ingrediëntenlijst:

  • 40 gr gerstebaardjes
  • 75 gr boter
  • 75 gr suiker
  • 30 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • een half zakje vanillesuiker

Fruitleer
Het andere groepje hield zich bezig met fruitleer. Fruitleer is een manier om fruit langer te bewaren. Het wordt gemaakt van rijp gedroogd fruit en heeft een leerachtige structuur. De leerlingen onderzochten welk fruit je kunt gebruiken voor fruitleer en wat je ervan kunt maken. De opdrachtgever was Eetwinkel van Mien. De leerlingen hebben aan het begin van het project een bezoek gebracht aan de eetwinkel. De uitkomst is om fruitleer te gebruiken als garnering bij een dessert en als lolly (het fruitleer oprollen en als slakkenhuisje op een stokje).

Smaakacademie Achterhoek heeft dit project met veel plezier begeleid. We overlegden met docent Frans van Zeelen over de inhoud van de opdracht en zorgden voor de afstemming met de betrokken ondernemers: Jan en Lidy Legters van Vloermouterij Masterveld en Liesette Hensen van Eetwinkel van Mien.

Wil je als docent ook aan de slag met Achterhoek food? Overleg dan even met de Achterhoek Food-coördinator van je school of bel ons! Wij denken graag met je mee over een geschikte opdracht en brengen je in contact met de juiste ondernemers.