Expeditie naar de Salone del Gusto Turijn

Van 21 tot en met 24 september 2016 heeft een groep van 25 Achterhoekse ondernemers en studenten een bezoek gebracht aan de Salone del Gusto in Turijn. De Salone del Gusto is een tweejaarlijks event georganiseerd door de internationale Slow Food beweging in samenwerking met de stad Turijn, Regio Piëmont en het Italiaanse ministerie van landbouw. Het event bestaat uit verschillende markten en diverse activiteiten als workshops, proeverijen, kooklessen en lezingen. De centrale thema’s die steeds terugkomen tijdens dit event zijn voedselproductiemethoden, korte voedselketens, behoud van biodiversiteit, belang van educatie, belang van traditionele kennis, smaak en voedselzekerheid. Op de markt stelden honderden standhouders afkomstig uit vijf continenten hun producten tentoon. En waren er 7000 ambachtelijke producenten van Slow Food verenigingen uit 143 landen aanwezig.

saa_salone_del_gusto_2000px_092

Het bezoek aan Salone del Gusto was een initiatief van Maurits Steverink van Kenniscentrum Nelles en Smaakacademie Achterhoek. Doel van het bezoek was om aan het eind van de reis tien punten te hebben verzameld voor “anders werken” in de Achterhoek en daarnaast om ook op persoonlijk vlak veel inspiratie op te doen. ‘De expeditie heeft zeer goed uitgepakt, veel gezien en geleerd ook van elkaar’ vindt Maurits. ‘En natuurlijk is de Achterhoek anders dan Turijn en Italië, maar er zijn nog volop mogelijkheden. En het belang van goed voedsel neemt alleen maar toe. Restaurants kunnen nog veel meer een podium zijn waar kennis en passie gedeeld wordt over voedsel. Gelukkig hebben we nog best veel goede vakmensen met enorm veel kennis en uithoudingsvermogen in onze regio. Het wordt zeker lekkerder in de Achterhoek en in Smaakacademie Achterhoek gaan we met de lessen van Turijn aan de slag’.

Smaakacademie Achterhoek, Salone del Gusto2016 from Gemmink Grafisch on Vimeo.