Achterhoek voorloper duurzaam horecaonderwijs met SVH e-learning Achterhoek Food

In november vond op het Graafschap College in Doetinchem de kick-off plaats van de e-learning Achterhoek Food. Een bijzonder uniek en lokaal project waarin duurzaamheid, lokaal ondernemen en het horecaonderwijs samenkomen. Het doel is om de kennis over duurzaamheid in de koksopleidingen te vergroten door inspiratie te halen uit toonaangevende personen in de regio.

Betrokken partijen zijn Smaakacademie Achterhoek, het Graafschap College, SVH en Achterhoekse ondernemers die een zogenaamde leefbaarheidssubsidie (LEADER Achterhoek) hebben aangevraagd. Samen hebben zij het lespakket Achterhoek Food ontwikkeld voor het horecaonderwijs in de Achterhoek. Tijdens de kick-off werd de allereerste les aan eerstejaars studenten van de koksopleidingen gegeven.

Jeanne Steverink van Smaakacademie Achterhoek: “Het is mooi om te zien hoe we op een praktische manier meer kennis over duurzaamheid in het horecaonderwijs brengen. Daar zijn we in de Achterhoek heel bewust en actief mee bezig. We willen het horecaonderwijs verrijken met kennis over gezonder, lokaal verkregen en duurzamer voedsel. Gezamenlijk werken we aan een vitale en onderscheidende food regio.”

E-learning
In een speciale e-learning over het verduurzamen van de voedselketen staan Achterhoekse ondernemers als voorbeelden van duurzaam leiderschap centraal. Zij vertellen in magazines en filmlessen hun inspirerende verhaal over duurzaam ondernemen, korte ketens en gezonder voedsel in de Achterhoek. De e-learning is terug te vinden in het grootste online leerplatform van de horeca, SVH Horecatalent, waar veel horecaopleidingen in Nederland mee werken. Het Graafschap College heeft de primeur en gaat in de lessen onder andere aan de slag met de thema’s duurzame zuivel met Suzie’s Farm, biologische groente en fruit met Tuinderij Klein Broekhuizen en Achterhoeks wild eten met HertenHoeve de Lavei.

Duurzaamheid en horecaonderwijs
Tijdens de kick-off vertelde Reba de Graaf, manager Leermiddelen van SVH, over de samenwerking: “Duurzaamheid is ook binnen het horecaonderwijs een belangrijk onderwerp. Voor SVH een gelegenheid om leermiddelen te maken over duurzamer en regionaal voedsel voor bestaande lessen in het horecaonderwijs. Na het opleveren van de laatste e-learning is alles voor iedere horecaopleiding in de Achterhoek en daarbuiten te gebruiken.”

Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “Het is voor het eerst dat er een e-learning over duurzame horeca voor een specifieke regio is gemaakt. Eerder ontwikkelde SVH al een e-learning over circulaire en duurzame horeca op landelijk niveau. Door best practices op het gebied van duurzaamheid in de regio in kaart te brengen met belangrijke partners, ondersteunen we regionaal onderwijs waarbij jongeren worden uitgedaagd keuzes te maken die bijdragen aan een duurzamere horeca.”

Verrijkt verhaal naar de gast
De e-learning neemt Achterhoekse ondernemers als voorbeeld om studenten van de horecaopleidingen mee te nemen in de wereld van ‘wat is duurzaam?’. Melissa Dorland, horecadocent op het Graafschap College: “Als eerste school van heel Nederland hebben we het lespakket opgenomen in ons strategische plan voor het horeca- en bakkersonderwijs. Het is nu een vast onderdeel binnen het vak Achterhoek Food en komt daarnaast terug bij vaktheorie keuken. De lokale voorbeelden maken het voor onze studenten heel tastbaar waar de producten en ingrediënten waarmee zij koken vandaan komen. Doordat zij hier bewuster van zijn, kunnen zij het verhaal bij de gast aan tafel ook verrijken. De studenten leren door de e-learning met welke ingrediënten zij werken en wat er uiteindelijk bij de gast op het bord ligt.”

Eerstejaars student Isa Keijzers van de koksopleiding op het Graafschap College vult aan: “Ik heb er nu veel meer een beeld bij waar alles vandaan komt. Ik weet nu beter waar we mee werken en wat er lokaal allemaal te verkrijgen is. Ik heb geleerd over de dubbeldoelkoe bijvoorbeeld tijdens deze eerste les en ik kan daar nu een mooi verhaal over vertellen aan onze gasten die we in ons schoolrestaurant ontvangen.”

Lokale voorbeelden
De eerste filmles gaat over de 1-ster Beter Leven melk van Suzie’s Farm uit Aalten. Mariël Ruesink van Suzie’s Farm was op het Graafschap College aanwezig om een gastles te verzorgen. Zij vertelt: “Alles begint in het weiland buiten. De bodem, de natuur en het dierenwelzijn zijn allemaal belangrijke elementen om over te leren. Het verrijkt je kennis als kok. Bij Suzie’s Farm hebben we sinds kort een restaurant en mensen kunnen dineren in de koeienstal. Dat is een geweldige ervaring voor de gasten. De koks lopen in de stallen en dat zorgt voor een bijzondere en bewustere connectie tussen mens, dier en natuur.”

Op de foto van links naar rechts: Drie docenten van het Graafschap College waaronder Melissa Dorland, Reba de Graaf van SVH en Mariël Ruesink van Suzie’s Farm.