Steeds meer Nederlandse consumenten, supermarkten en A-merken kiezen voor diervriendelijker varkensvlees met een keurmerk Beter Leven of biologisch. Dit vlees, van varkens die diervriendelijker gehouden worden, komt voor een groot deel uit de Achterhoek van de vestiging van Vion Retail in Groenlo. In deze speciale retail vestiging wordt vlees verwerkt tot kant-en-klare vleesproducten voor retail en foodservice.
Het vlees voor deze vestiging wordt geleverd door de aangrenzende slachterij in Groenlo en is sinds eind 2016 geheel gespecialiseerd in de verwerking van varkens uit de duurzaamheidsconcepten Good Farming Star, met één ster van het Beter Leven keurmerk en De Groene Weg, het merk voor biologisch varkensvlees met 3 sterren van het Beter Leven keurmerk.
Vanuit Groenlo worden zowel Nederlandse als buitenlandse supermarkten beleverd en ook vleesverwerkers voor vleeswaren en maaltijden. Supermarkt Albert Heijn en Plus supermarkten behoren o.a. tot de afnemers, maar ook Unox benut het vlees uit Groenlo voor de rookworsten. Vion Retail Groenlo maakt in totaal ruim 500 verschillende artikelen (‘snijproducten’), waaronder speklappen, karbonades en filetlapjes.
[metaslider id=1666]
Vion is met Good Farming Star leidend in dit diervriendelijker marktsegment in Nederland en met biologisch varkensvlees marktleider in Europa. De omzet van beide duurzame vleessoorten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Varkensvlees met het Beter Leven keurmerk is volop verkrijgbaar in de supermarken. Volgens Vion letten consument bij hun aankopen minder op prijs en steeds vaker op dierenwelzijn.
De Groene Weg is een dochteronderneming van Vion en marktleider in biologisch rund- en varkensvlees in Europa. Het biologische vlees wordt verkocht in de eigen twaalf De Groene Weg-slagerijen in Nederland, in supermarkten (o.a. AH Biologische en Bio+) en geëxporteerd. Ook de biologische vleesmarkt blijft flink groeien. De Groene Weg voorziet de komende jaren door te groeien naar 100.000 varkens op jaarbasis.
Voor Achterhoekse en Liemerse varkenshouders die anders willen werken dan voor de reguliere varkensvleesmarkt, biedt dit kansen om om te schakelen en aan te sluiten op dit groeiende marktsegment met diervriendelijker vlees.
Inmiddels zijn er in de Achterhoek ongeveer 15 biologische varkenshouders, o.a. Kruiselbrink in Westendorp, Boeijink in Ruurlo en Harmsen in Hengelo. Op de website van De Groene Weg zie je ook Arjan te Voortwis in Aalten, Johan en Ineke Braakman uit Lochem en Albert-Jan Oostenenk in Gorssel.
Ook zijn er inmiddels een flink aantal varkensbedrijven die deelnemen aan Good Farming Star. Op de website van Vion kun je dit zien en volgen, o.a. de familie Wikkerink uit Sinderen.