Bernou van der Wiel, stagiair van Wageningen Universiteit, is in samenwerking met Kenniscentrum Nelles gestart met de voorbereidingen van de tweede Smaakwerkplaats van Smaakacademie Achterhoek, op 10 april in Zieuwent. Ze onderzoekt het dubbelgebruik van de melkkoe in de Achterhoek. Naar schatting zijn er 110.000 melkkoeien in de Achterhoek, die veel melk produceren, maar waarvan het vlees in de Achterhoek nauwelijks wordt gegeten. Terwijl vleesliefhebbers er op wijzen dat het vlees van deze melkkoeien prima te eten is. Van oudsher was dat ook gebruikelijk en bestond de veestapel grotendeels uit zogenaamde ‘dubbeldoelrassen’. Het Brandrode Rund, het Maas-Rijn en IJsselvee, het Fries Hollands vee en de Groningse Blaarkop zijn voorbeelden van deze rassen. Ze stonden er om bekend zowel vlees als melk te leveren. De meeste melkveehouders houden tegenwoordig het specifieke melkveeras, Holstein Friesian. Ook al zijn deze koeien gespecialiseerd in melkproductie, toch leveren ze aan het eind van hun loopbaan vlees, al is het minder dan dat van dubbeldoelrassen.
Bernou van de Wiel gaat aan de slag met interessante vragen als: in hoeverre is het vlees van melkkoeien, afgezien van het ras van de melkkoe, smakelijk? Is het economisch interessant voor melkveehouders om ook rundvlees te produceren? Heeft de productie van rundvlees van melkkoeien een gunstig milieu-effect? Vragen die belangrijk zijn voor de vermarkting van dit dubbeldoelvlees.
Bernou van de Wiel werkt in dit project samen met leerlingen en docenten van AOC Oost en het Graafschap College. Er zal praktijkkennis van enkele melkveehouders en slagers verzameld worden. De resultaten zullen gepresenteerd worden op de volgende Smaakwerkplaats in Zieuwent op zondag 10 april, op festival SAMEN Groen.