Transparant over hoe smakelijke kip gehouden wordt
De Achterhoek en Liemers krijgen er een attractie bij. Ondernemer Herman Kemper start een heus belevingspark met kippen van zijn merk Kemper Landhoen in de hoofdrol. Zodat consumenten kunnen zien en beleven hoe smakelijke kippen diervriendelijker worden gehouden bij de boer.
Herman Kemper uit buurtschap IJzevoorde bij Doetinchem is marktleider biologische kippen in Nederland. Samen met kleinschalige boeren zette hij begin jaren negentig de ‘ouderwetse kip’ weer op de kaart zodat er weer genoten kan worden van kippenvlees met smaak. Toen versleten de meeste collega’s hem voor gek, inmiddels is hij een voorbeeld als duurzame koploper.
Om de vraag naar Kemper Landhoen én de toekomst van zijn bedrijf te waarborgen heeft Herman Kemper tussen Doetinchem en Wehl een melkveehouderij van 30 hectare gekocht, die hij gaat omvormen tot een biologisch vleeskippenbedrijf. ‘Het moet het ideale park voor kippen worden én consumenten. Met wandelpaden, fruitbomen voor biologische appels en peren, bijenkasten, een presentatieruimte en een Kemperlandwinkel.’
In de presentatieruimte wordt er uitleg over het bedrijf gegeven, is de uitvalsbasis voor excursies over het terrein en kan er kip geproefd worden. ‘Leuk voor groepen die een uitje willen organiseren.’
Er komt niet één grote stal maar over het hele terrein 13 stallen, gebaseerd op de cyclus van de kippen: in hun elfde week gaan ze naar de slacht, in de 12e week worden de stallen schoongemaakt en dan in week 13 de nieuwe kippen. ‘Dus het idee is dat ik op het terrein de hele cyclus heb rondlopen. Van de 13 stallen, worden er 2 zichtstallen: via een ondergrondse gang komen mensen dan in het midden van de stal uit, zodat ze direct zicht op de kippen in de stal hebben. In totaal komen er zo’n 50.000 kippen op het terrein.’
Het plan is al acht jaar oud: Kemper heeft op veel locaties gezocht. Inmiddels heeft hij de bank mee, er is een landschapsplan en zowel de provincie Gelderland als de gemeente Doetinchem zijn enthousiast: een natuur- milieu- en diervriendelijke vorm van landbouw die ze graag verwelkomen.
Ondanks het grote enthousiasme stuit het plan van Kemper op de nodige problemen. Bijvoorbeeld doordat de wet- en regelgeving wordt aangepast tijdens de beoordeling van de plannen. Waardoor ook het ontwerp telkens weer iets moet worden aangepast en opnieuw moet worden afgestemd en ingediend. ‘Ik denk dat ik minder problemen zou hebben gehad als ik een reguliere dichte stal had neergezet, dus 100.000 kippen op een halve hectare, dan nu met 50.000 kippen op 30 hectare.’
Kemper hoopt dat dit jaar de formele toestemming eindelijk rondkomt. ‘Voor ons bedrijf is dat nodig: we moeten verder, we kunnen niet zonder en de consument en steeds meer koks willen onze kip. Maar ik zie het redelijk positief in.’