Tuinderij de Haverkamp – Deventer

Teelt

Jopie Duijnhouwer en Heleen Hennink telen op 21 hectare groenten en granen, net buiten Deventer, op landgoed De Bannink.

Voor  Distreko worden geteeld: aardappelen, andijvie, aubergine, tomaten, bloemkool, broccoli, chinese kool, paksoi, paprika, kapucijners, komkommer, peultjes, sla (tuinbonen, spitskool, suikermaïs Hoofdteelt voor BPA/ Distreko is sla (kropsla, ijsberg, romaanse, groene en rode eikenbladsla) waarvan er in de zomerweken wekelijks 4000 tot 6000 kroppen worden geleverd.

Daarnaast wordt tarwe, rogge en spelt verbouwd voor bakker Ton IJsseldijk die er in Lettele houtovenbrood van bakt. Het brood is onder andere te koop in de winkel van De Haverkamp. Soms worden er op experimentele basis gewassen als boekweit en vezelhennep geteeld.

Er is veel aandacht voor natuurvriendelijk maatregelen op de percelen.

saa_de_haverkamp_1500px_03

Afzet

De groenten worden via verschillende kanalen afgezet:
• Via  Distreko (en dus bij boerderijwinkels van collega BPA-producenten en het Achterhoekpakket);
• De eigen boerderijwinkel;
• Groothandel Udea;
• Ekoplaza in Deventer (exclusief voor De Haverkamp beleverd door  Distreko);
• Willem & Drees.

 

saa_de_haverkamp_1500px_01

De mensen achter De Haverkamp

Na jarenlang als ontwikkelingswerker te hebben gewerkt in Kameroen, Rwanda en Nepal streken de tropisch plantkundigen Jopie Duijnhouwer en Heleen Hennink in 1998 neer op landgoed de Bannink bij Deventer. Daar zijn ze begonnen met het telen van biologische groenten. Om te beginnen met twee hectaren, aanvankelijk ijsbergsla, courgette en tuinbonen. Die eerste sla ging goed, de andere twee gewassen niet. Dat wil zeggen: dat eerste jaar leverden de 8000 courgetteplanten op een gegeven moment dagelijks 6000 courgettes terwijl ze er maar 200 kwijt konden. Zo leer je bij: minder courgettes dus. De IJsbergslag ging goed en inmiddels vormen verschillende slasoorten de hoofdteelt.

saa_de_haverkamp_1500px_14

Al snel waren Jopie en Heleen ook betrokken bij de Biologische Producentenvereniging Achterhoek. ‘Dan stonden we in het donker met kratten te sjouwen. Het ging om kleine hoeveelheden. Toen Rein van der Werff begon met de distributie van  Distreko, heeft hij een enorme zwieper aan de distributie gegeven. Samen maken we nu een sterk systeem. Regionale distributie is meestal beter omdat je dan verse producten krijgt. Maar de distributie is wel een klus. Je hebt een capabele gek nodig, die zich een slag in de rondte werkt. Wat ook belangrijk is: het is organisch gegroeid. Je kunt het niet ineens compleet zo bedenken. We werken met veel eigenwijze ondernemers samen en je moet geven en nemen. Dus niet allemaal wortelen willen telen. Wij zijn goed in sla, de Korenblik in bospeen. Dus moeten zij vooral wortelen telen.’

saa_de_haverkamp_1500px_09

Vanaf het begin runden Jopie en Heleen een eigen winkeltje. Aanvankelijk verkochten ze alleen aardappelen en eieren, zoals de vorige pachter dat ook had gedaan. Maar al snel kwam er sla bij. Inmiddels is het hele BPA-assortiment er te koop en wordt een derde van de omzet via de eigen winkel gemaakt.

De tuinderij levert ook aan natuurvoedingswinkel Ekoplaza in Deventer. Bijzondere is dat die ook door  Distreko worden geleverd. ‘Met die winkel hebben we al 12 jaar een lijntje. Wij hebben de Ekoplaza en  Distreko aan elkaar gekoppeld.’ Verder doen Jopie en Heleen zelf niks aan distributie. ‘We maken alleen 5 km heen en 5 km terug voor het brood dat Ton IJsseldijk bakt van ons graan en in ons winkeltje te koop is. Verder maken we 0 kilometer.’

saa_de_haverkamp_1500px_06

Kijk voor meer informatie op: tuinderijhaverkamp.nl