De Groene Schuur – Groessen

Enorme diversiteit in groenten

Ferdinand en Anja Eeuwes van De Groene Schuur in Groessen (bij Duiven) telen op 3 hectare volle grond en een kas van 7000 m2 een groot aantal Oudhollandse en tropische groenten, pepers, kruiden en pompoenen, met elk jaargetijde uiteenlopende hoogtepunten:

Voorjaar

Verse kruiden, verschillende slasoorten waaronder veldsla, postelein en rucula, shanghai paksoi, andijvie, raapstelen, snijbiet, diverse eetbare bloemen zoals Indische kers en bosviooltjes, citrusblad, tuinbonen, doperwten, kapucijners, peulen, bloemkool, koolrabi, rode bietjes, meiraap, Turkse mini komkommers, aardappelen

Zomer

26 verschillende pepersoorten o.a. zoete kapay, charlie, chivri, anjuma en dolmar peper, mini-komkommers, verschillende soorten tomaten en aubergines, kousebandbonen, verschillende soorten tropische bladgroenten zoals: poy, bitawirie, marsa, kaisoi, soisam, tayerblad, lauki, teroy, diverse deco-groenten, sierpepers en komkommervruchtjes, citrusblad, witte druiven, diverse soorten veldbloemen

saa_groene_schuur_1500px_04

Najaar

Enorm groot assortiment van pompoenen en kalebassen (± 200 soorten), decogroenten en sierfruit. Diverse komkommervruchtjes, dyplosidus, ei-aubergines, diverse pepersoorten, suikermais, diverse soorten tropische bladgroenten zoals poy, bitawirie en tayerblad. Diverse soorten bonen en aubergines, mergkool, warkool, boerenkool, citrusblad, snijbiet, kardoen, pastinaak, aardpeer, aardappelen, diverse soorten veldbloemen.

Winter

Raapstelen, amsoi, peterselie, maidanos, selderij, citrusblad, snijbiet, ijskruid, postelein, rozemarijn, verschillende muntsoorten, zuring, pimpernel, veldsla, spruiten, boerenkool, mergkool, warkool, aardpeer, hertshoornsla, pastinaak, kardoen, snijbiet, kerstklimmer, decogroenten en sierpepers

saa_groene_schuur_1500px_02

Workshops en events

Daarnaast organiseert De Groene Schuur het hele jaar door een groot aantal kookworkshops met aantal uiteenlopende thema’s (met wekelijks zo’n 250 deelnemers), excursies, workshops en smaaklessen voor bedrijven en scholen, kinderfeestjes, smaakevents, pompoenhappenings (Halloween party) en diners in de kas.

saa_groene_schuur_1500px_15

Afzet

De groenten en kruiden worden verkocht via:

• De eigen streekwinkel;
• Horeca;
• Groothandel;
• Wekelijks groentepakket;
• Cadeau pakketten.

saa_groene_schuur_1500px_17

De mensen achter de Groene Schuur

In 1962 startten de ouders van Ferdinand Eeuwes met een klein tuinbouwbedrijfje op het perceel waar De Groene Schuur nu is gevestigd. In 1989 heeft Ferdinand het bedrijf overgenomen en samen met Anja doorontwikkeld. ‘In het begin was ik een traditionele tuinder met 15 hectare kool en andijvie en dergelijke. Dat moest van 15 naar 23 hectare om door te kunnen. Op een gegeven moment moest je als tuinder nóg meer kilo’s produceren: ik was meer bezig met minder plezier.

“Voor wie doe ik dit eigenlijk”, vroeg ik me af?’ Ferdinand besloot het anders te gaan doen. ‘Ik leverde aan de kleine horeca. Totdat de Sligro die ook door kreeg. Dan moet je kijken waar je kansen liggen. Als ondernemer moet je niet met je tijd meegaan, want dan ben je te laat: je moet voor de tijd uitlopen.’ Dat ondernemerschap wordt opgemerkt: Ferdinand stond in de top 100 van meest innovatieve ondernemers van Nederland en won de Ondernemersprijs van de Liemers. ‘Ik wil mijn eigen broek ophouden met een bedrijf waar ik honderd procent achtersta.’ Dat betekent ook telkens je manier van werken aanpassen.

saa_groene_schuur_1500px_08

Toen de directe verkoop terugliep vanwege concurrentie van supermarkt en groothandel dacht Eeuwes ‘Ik kan ook voor “Toon” gaan produceren’, oftewel voor “allochtoon”: Turken, Surinamers, Chinezen et cetera die graag groenten eten uit hun land van oorsprong. ‘Buitenlanders eten sowieso 40 procent meer groenten dan wij, dus dat is een interessante markt.’ En zo geschiedde. Op een gegeven moment gingen ook de Toko’s exotische groenten aanbieden. ‘Toen dacht ik: ik ga het even anders doen, ik ga gebruik maken van die Surinaamse mevrouw die hier zoete aardappelen en kousenband komt kopen. Want de Nederlandse klant wil weten wat dat voor groenten zijn en wat je er mee kunt.’ Zodoende ging De Groene Schuur kookworkshops organiseren: Surinaams koken, Pakistaans, Keniaans, Irakees, Marokkaans, Balkan, Chinees, Indisch, Thais, Vietnamees, Modern Aziatisch(combi van drie Aziatische landen), Japans, Italiaans, Frans, Spaanse Tapas, Oudhollandse vergeten groenten. ‘Sinds 2005 heb ik geen dag rust meer gehad: we krijgen hier jaarlijks 16.000 bezoekers.’

saa_groene_schuur_1500px_01

De groenteteelt en het koken hangen nauw samen. ‘Iedereen die hier komt werken moet in de kas én in de keuken komen en leren. Je moet weten waar je producten heen gaan en waar ze vandaan komen. Waarom was boerenkool vroeger paars? Dat moet je weten! Omdat die daarmee een natuurlijke afweerstof had tegen insecten. Waarom is boerenkool nu groen? Omdat dat meer productie oplevert. Maar de paarse is lekkerder.’

Telkens verzint Ferdinand iets nieuws. ‘We hebben heel veel pompoenen. En we zitten hier aan de Lijkweg: ik organiseer een Halloween party, Lijkweg Leeft. Dan komen er 1000 kinderen op een dag. Gratis toegang – je moet een klant ook wat geven – maar een pompoen kost € 5,-. En ik organiseer jaarlijks Sterren koken in de kas.’ Dit jaar komt Mike Vrijdag van sterrenrestaurant Strandlodge in Winterswijk een zesgangendiner koken met producten van de Groene Schuur. De gasten schuiven dan na een rondleiding door Ferdinand aan aan een lange tafel in de kas.

Ferdinand laat lopend door de kas wat van zijn enorme assortiment zien en proeven. Kardoen – werd vroeger gebruikt om voedsel in te conserveren; Brave Hendrik – de vroegste spinazie – ; Vietnamese koriander – een vaste plant, veel handiger dan de ‘gewone’ koriander; rode aubergines, witte aubergines – die zorgen voor een lagere bloeddruk; Berkenvoet – daar kun je soep van trekken; Amarant – een oude graansoort; Egel komkommer – ‘Moet je eens proeven. Knapperig, fris, eens iets anders dan een gewone komkommer: smaak moet je overtuigen en je moet bereid zijn daar dan meer voor te betalen.’

Kijk voor meer informatie op: www.degroeneschuur.nl