Maak kennis met de biologische groentelers en hun assortiment
Logistiek dienstverlener Distreko uit Winterswijk bezorgt een breed en compleet assortiment groenten, zuivel, eieren en vlees van zo’n twaalf telers uit de Achterhoek. Afgeleverd bij (boerderij)winkels, foodliefhebbers en sinds kort ook een aantal restaurants. De producenten zijn aangesloten bij de Biologische Producentenvereniging Achterhoek. Hieronder kun je kennismaken met een groot deel van deze producenten en hun assortiment:
Tuinderij de Haverkamp – Deventer
Korenblik en De Fijne Tuin – Warnsveld
Tuinderij Klein Broekhuizen – Wehl
De Nieuwe Weelde – Drempt
Jan Weijsenfeld – Vorden
De Dennenkamp – Rekken
Tuinderij Rafelder – Etten
De Vijfsprong – Vorden
De Nieuwe Weelde – Drempt
Teelt en productie
Op een kleine hectare grond in de buurt van Hummelo en Drempt telen Monique Baks en Cees Kuijpers sinds 2014 groenten en aardbeien. Omdat de afzet in eigen hand wordt gehouden en direct aan de consument geleverd wordt, streven ze naar een zo breed mogelijk teeltplan. Ze hebben twee tunnels voor tomaten, komkommers en aardbeien in de zomer. Veldsla en spinazie wordt in de winter geteeld. Wat niet zelf geteeld wordt komt van collega’s uit de regio via Distreko of anders van de biologische groothandel.
Afzet
• Markt in Arnhem en Lochem
• Bestelservice in de buurt van de tuin.
• levering aan winkels en marktcollega’s
• Distreko
De mensen achter De Nieuwe Weelde
De Nieuwe Weelde is een jong bedrijf. Monique en Cees zien hun tuinderij graag wat groter worden. Er zijn plannen voor meer tunnels, een boerderijwinkel, kippen en klein fruit.
‘Het leuke van een kraam op de markt, is het directe contact, dat je vragen kunt beantwoorden en mensen kunt laten proeven van producten die ze niet kennen. Klanten kennen elkaar met de tijd ook en er wordt in Arnhem en Lochem bij de kraam heel wat af gekletst en uitgewisseld’.
Ook willen Monique en Cees dubbeldoelkippen gaan houden. Dus niet alleen de eieren, maar tegen de tijd dat de kippen zijn uitgelegd ook de kippen verkopen, als soepkip. En daar horen dan ook een paar haantjes bij. ‘Dat willen we dan ook aan de klant vertellen: als je bij ons eieren koopt, hoort daar bij dat je eens in de zoveel tijd een kip koopt. De markt is een goede plek om zulke dingen over het voetlicht te brengen’.
Kijk voor meer informatie op: www.nieuweweelde.nl
Jan Weijsenfeld – Vorden
Teelt
Op één hectare teelt Jan Weijsenfeld groenten, in het buitengebied van Vorden, in de buurt van de Vijfsprong, waarvan hij ooit een van de oprichters was. Zijn hoofdteelten voor Distreko zijn bosui, courgettes, spruiten, rammenas en aardperen.
Afzet:
• Distreko
• Twee winkels in Zutphen: Koehoorn en Estafette
De man achter de tuinderij
Jan Weijsenfeld is al jarenlang tuinder en geeft daarnaast moestuincursussen in Vorden en aan de Kraaybekerhof in Driebergen. Hij was een van de initiatiefnemers van de BPA. Oorspronkelijk deed hij zijn eigen afzet. Elke donderdag reed hij zijn regioroute. Naar Doetinchem, Dieren, Apeldoorn en weer terug, langs natuurvoedings- en boerderijwinkels. Hij was destijds een van de eersten die biologische komkommers en tomaten in een kas teelde. Dat liep als een trein. Het is wel zo praktisch dat Distreko nu de distributie doet.
Telefoon: 06 34 66 05 88
De Dennenkamp – Rekken
Teelt en productie
Piet Schagen en Liesbeth Huybrechts bewerken zo’n vijftien hectare op hun gemengd Biologisch-dynamische boerderij in Rekken. Eén hectare tuinbouw en bloemen en daarnaast worden er
vleeskoeien, vleeskippen, legkippen, varkens en schapen gehouden. De hoofdteelten voor Distreko zijn sperziebonen en pastinaken, de bijteelten: komkommer, tomaten, andijvie raapsteeltjes en winterpostelein
Afzet
• 60 procent van de afzet gaat via Distreko, behalve de groente ook rund-, kippen- en lamsvlees en eieren.
Overige afzetkanalen:
• Eigen winkel.
• Consumentengroep in Enschede
• Bio-Winkel in Haaksbergen die elke week wat komt halen
• Marktkoopman met kippenvlees in Apeldoorn en Nijmegen
De mensen achter De Dennenkamp
Piet Schagen en Liesbeth Huybrechts werken al lange tijd op De Dennenkamp. Van oudsher was dit de boerderij bij de Rekkense inrichting. Van 1960-80 lag de boerderij stil, daarna werd die opnieuw in gebruik genomen voor landbouw en zorg. Aanvankelijk begonnen met 35 hectare, maar dat was wat te veel, nu op 15 hectare. Vanaf het begin Biologisch-Dynamisch. Inmiddels is het een gemengd bedrijf.
‘Heel handig dat Distreko iedere week producten komt ophalen. Daardoor kost de vermarkting ons weinig werk. En het is een goeie manier om de regio te promoten. Wel verbaast het me dat het niet verder groeit. Misschien komt het omdat de groei van bio vooral bij de supermarkten zit.
Wat betreft horeca: we hebben meegedaan aan promotie van het broederhaantje: dus opfok van de broertjes van leghennen voor vlees, die normaal gesproken op hun eerste levensdag al worden verwerkt
Kijk voor meer informatie op: www.zorgboerenoostgelderland.nl
Tuinderij Rafelder – Etten
Teelten en overige productie
Op vijf hectare telen grond in de buurtschap Rafelder bij Etten telen Hans Bals en Angela Pruijs aardappelen en een groot aantal verschillende groenten. De grond is hier wat “zwaarder” dan op de andere BPA-bedrijven, vandaar dat er veel koolsoorten worden verbouwd, waaronder rode, witte en groene, savooien kool, boerenkool en spruiten en groenten als prei en knolselderij, het ook goed doen op zware grond. Maar daarnaast ook wortels, komkommers, tomaten, uien, stengelui, sla, veldsla, groenlof, bieten, knolvenkel, pompoen, en radijs.
Verder levert de eigen boomgaard fruit en de eigen kippen eieren.
Afzet:
• Distreko
• Boerenmarkten in Doetinchem (dinsdag), Nijmegen en Utrecht
• Eigen boerderijwinkel (eigen producten, Distrekoproducten en overige biologische producten)
De mensen achter Tuinderij Rafelder
Hans Bals en Angela Pruijs begonnen hun biologische tuinderij in 1996. De rechtstreekse afzet van de producten is steeds belangrijker geworden en wordt er steeds minder aan de groothandel geleverd. ‘Voor een kleine tuinderij als die van ons is het moeilijk om te concurreren tegen de bodemprijzen waartegen er aan de groothandel wordt geleverd.’ De afzet grotendeels in eigen hand houden is arbeidsintensiever, maar de marges zijn groter. Over de samenwerking met Distreko zijn ze wel tevreden: Hans is een van de oprichters van de BPA. Een aantal keren heeft de tuinderij meegedaan met het leveren aan de horeca. Maar dat bleek lastig: de horeca is niet gewend aan werken met seizoensproducten en groenten een hoofdrol geven.
Op het erf runnen Hans en Angela daarnaast een Bed & Breakfast en een groepsaccomodatie en organiseren ze natuureducatieve excursies en activiteiten.
Kijk voor meer informatie op: www.biotura.nl
De Vijfsprong – Vorden
Teelten en overige productie
De Vijfsprong in Vorden is een bijzonder Biologisch-Dynamisch landbouw- en zorgbedrijf, bestaande een zorgtak (met zo’n vijftig cliënten) en een tak met het landbouwbedrijf. Het landbouwbedrijf bestaat uit vijf onderdelen: de veehouderij (melkvee, kippen en een paar varkens), zuivelverwerking, akkerbouw, de tuinbouw en de winkel. Allemaal met elk een eigen ondernemer. Hier gaan we kort in op de groenteteelt op de Vijfsprong, later gaan we ook in op de veehouderij en de bijzondere prijswinnende zuivel van De Vijfsprong.
In de tuinderij van de Vijfsprong wordt op drie hectaren een groot aantal verschillende groenten verbouwd: artisjokken, groene asperges, aubergine, bosbieten, bloemkool, boerenkool, broccoli, kapucijners, courgettes, doperwten, knoflook, knolvenkel, peulen, pompoen (groen en oranje), raapstelen, rabarber, radijs, rode kool, savooien kool, kropsla, ijsbergsla, rode eikeblad sla, rode batavia sla, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, spruiten, suikermais, tuinbonen, veldsla, winterpostelein. In de kas van 2000 vierkante meter worden tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines en meloenen geteeld en in het voor- en naseizoen veldsla, postelein en spinazie. Bovendien wordt daar zaadgoed geteeld voor biologische zaadleverancier De Bolster. Voor Distreko is De Vijfsprong hoofdteler voor tomaten.
Afzet
Zowel de zuivel als de groenten, vlees en eieren worden afgezet via verschillende kanalen:
• de eigen winkel;
• via Distreko;
• via een eigen regio-route naar winkels in Zutphen, boerderijwinkels en (wellnesscentrum) Thermen Bussloo;
• naar groothandel Odin;
• winkels in Arnhem en Wageningen;
• horeca in de buurt;
• Dagelijkse warme maaltijden in eigen keuken voor alle cliënten en medewerkers.
De mensen achter De Vijfsprong
Het bedrijf is in 1984 begonnen door Derk en Ria Klein Bramel in Derks ouderlijk huis. Dat was een gemengd bedrijf. De landbouwvoorlichters vonden destijds dat het bedrijf hier alleen toekomst had als er werd geïntensiveerd door het bijvoorbeeld om te bouwen naar intensieve varkenshouderij. Daar had Derk geen belangstelling voor en hij ging in de zorg werken. Maar op een gegeven moment is hij toch gaan landbouwen, maar heel anders dan gebruikelijk. In samenwerking met een tuinder, arts en een initiatiefgroep, gingen ze landbouw en zorg combineren. Inmiddels is het fenomeen zorgboerderij wijdverspreid, maar destijds waren ze een van de eersten in Nederland.
De vijf landbouwondernemers van De Vijfsprong werken in loondienst van de Stichting: ze krijgen een basisloon en een winstdeel. Later op deze website meer over De Vijfsprong.
Kijk voor meer informatie op: www.urticadevijfsprong.nl