Wie zijn eigen varken of rund wil laten slachten, maakt een afspraak met een regionale slachterij. Je brengt het dier op het afgesproken tijdstip (of laat het dier brengen) en een week later kan het vlees in kratten worden opgehaald. Je kunt daarbij zelf bepalen of je meehelpt met inpakken en of dat je dat laat doen. Ook kun je aangeven welke vleeswaren je wenst. Bijvoorbeeld verse worst, rookworst, naegelholt of soms ook lever- of bloedworst.
Het slachten van een koe kost ongeveer € 180, het afsnijden € 180 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de koe: aan een groter beest zit meer werk. Er zijn ook mensen die de koe alleen laten slachten en dan elders laten afsnijden of dat zelf doen. Hoeveel kilo vlees er van een rund komt, verschilt heel erg: het beest kan tussen de tweehonderd tot vijfhonderd kilo wegen aan de haak. Globaal kost het slachten en verwerken dan 1 euro per kg. Voor een varken zijn de slachtkosten lager.
Diepenheim: www.slagerijkastelein.nl
Laren: www.vandepol.keurslager.nl
Zelhem: www.heinenvlees.nl